Menorca savjeti



 Menorca praktični savjeti

1. Na Menorcu je najjeftinije letjeti iz Venecije. Let traje 1.5 sat. 

2. Ukoliko uzimate auto, preporučam uzeti najjfetiniju opciju bez ponuđenog osiguranja. Mi smo uzeli s rentalcars,  preko goldcar, 20 eura za tri dana. Kod njih smo još uzeli osiguranje od 40 e, koje pokriva sve i u tom slučaju se plaća depozit od samo 75 e( jedan puni tank auta). Ukoliko uzimate osiguranje preko rentalcars, u goldcaru će vas tražiti depozit od 1400e.

 

3. Napravili smo oko 370 km i za to potrošili 18 eura goriva. Znači za nas troje ukupno 78 e. Ne znam koliko bi platili autobus za sva mjesta koja smo posjetili, ovako smo ipak imali veću slobodu kretanja. Inače autobus vozi do svih plaža i staza za hodanje. Zgodan je ako ne hodate kružnom stazom, neko se dovezete na jedno mjesto, odhodate 10-15 km i ukrcate na bus na tom drugom mjestu. I kad sam dosla doma vidjela sam da sam direktno na goldcar mogla proći puno jeftinije za auto, znači ne idite preko rentalcars nego direktno na goldcar.

 

4. Smješteni smo bili u Cali Blanes, apartmansko naselje Vista Blanes, apartman za 4 osobe 30 e dnevno. Ima i vanjski bazen. Kuhinja je dobro opremljena.

5. Otok je raj za trekere, cijela obala je jedna kružna staza. Vi možete hodati od 5 km na više. Otok je i raj za bicikliste jer su staze posvuda.

6. Na sjeveru su plaže s crveno-crno smeđim pijeskom. Valovi su veći, ali se može naći zaklonjenija uvalica kao cala Pregonda. Na jugu je pijesak bijel i sve su uvalice uvučene pa se na njima može kupati i za vrlo jakog vjetra. Nama je jedan dan puhao sjeverni vjetar od 50 km/h i na jugu je bilo prilično mirno.

 


7. Nama se najviše svidjela Cala Turqueta, zbog tirkiznog mora i bijelog pijeska. Nema restorana na njoj pa treba ponijeti hranu. Do nje se hoda 15 min, laganom stazom. Cala Macarella je isto lijepa, iako zbog restorana ima više ljudi. Mi smo tamo jeli pizzu za 9 e koja je bila loša. Burgeri su nam djelovali ljepše. Ostala hrana od 16-25 e. I do nje treba hodati 20 min.

 

8. Hranu smo kupovali u Lidlu u Ciutadeli. Inače ima i veliki market Mercadona odmah na aerodromu kod goldcara, a cijene isto kao u Lidlu. A možete i pogledati na internetu gdje ih još ima po otoku.

10. Cala Pilar je isto na sjeveru i crvena je. Do nje ima više hodanja, oko 2 km, nešto je strmije pa ipak preporučam tenisice.

11. Zalazak sunca može se promatrati na Pont d en Gil, tamo je stijena sa otvorom u moru, ili na Punta Nati, kod svjetionika. Mi smo još bili na punta de Cavaleria gdje je isto lijep svjetionik.

Popeli smo se i na najvišu točku otoka, monte Torro. Tu je i simpatičan samostan. Odozgo se vidi cijeli otok.


12. Ciutadella je lijep srednjovjekovni gradić, opasan zidinama. Mi smo se dovezli do Port Antic i tamo parkirali besplatno, inače su i svi parkinzi za plaže besplatni. Svakako posjetite katedralu iz 14 st. Ulaznica od 6 e vrijedi i za samostan koji nismo mislili posjetiti, ali to se pokazalo kao pravi dragulj. U njemu je lijepa prirodoslovna zbirka, mikroskopi, globusi, telegraf, Newtonovo njihalo i još puno toga. Ima i rimskih ostataka te galerija slika lokalnog umjetnika. Crkva unutar samostana je vrlo lijepa. U gradu još otiđite do tržnice i mlina-  Moli de Dalt. Tu smo degustirali i sir i kobasice koje smo i kupili te njihov tradicionalni kolač ensaimadu.

 

13. Posjetili smo i cova d en Xoroi, špilju na litici koja se obrušava u more, u kojoj se nalazi bar. Ulaz je 10 e, uključeno je pivo, sok ili čaša vina. Ili doplatite još 4 e za koktel. Vrijedi svakog eura.


14. Neka Vas ne zbuni to što ćete povremeno prolaziti preko privatnih posjeda. Do nekih lokacija ne možete doći drukčije. I to je sasvim u redu, vlasnici jedino traže da zatvorite vrata da ne izlazi stoka.

15. Menorka je otok koji stvarno nudi sve- prirodu, plaže,hodanje, bicikliranje, ronjenje, stare gradove, bogatu gastronomiju, ljubazne domaćine... Nama je tri dana stvarno bilo premalo, za opuštenije upoznavanje otoka treba barem tjedan dana

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

New York

Dubai savjeti

Najljepše planinarske staze Hrvatske