Vis







 Vis...Ljetujem tamo zadnjih 20 godina i malo je reći da sam zaljubljena u taj otok! Tamo vrijeme kao da je stalo, sve ide polako, a to utječe i na mene dok sam tamo jer upadnem u lijepu opuštenost. Rijetko ćete gdje na tako malom prostoru pronaći toliko različitih plaža, uvala, a tu su i dva šarmantna grada s tradicionalnom arhitekturom primorskog naselja. Krenimo redom.

Kako doći?

Iz Splita vozi trajekt, u glavnoj sezoni( srpanj-kolovoz) tri puta dnevno, van toga dva puta. Vozi i katamaran, a utorkom obično vozi preko Hvara pa to možete iskoristiti ako želite s Hvara na ovaj otok. Trajekt treba unaprijed rezervirati u glavnoj sezoni na jadrolinija.hr ruta Split -Vis. Tada na ukrcaj treba doći oko pola sata prije. Na Vis se može i katamaranom koji vozi samo navečer.

Kako po otoku?

Najjednostavnije je autom, bilo svojim ili iznajmljenim. Najam auta nije jeftin na otoku i nema ih puno pa u glavnoj sezoni treba rezervirati dosta unaprijed. Dva dana najma auta ovdje koštaju kao karta za trajekt pa se definitivno isplati ići svojim autom ako idete na duže. Iznajmiti možete i skuter, to je zgodan način za obilazak, ali nešto sporiji. Na otoku ne postoji javni prijevoz. Autobus čeka dolazak trajekta u luku Vis i tada vozi do Komiže. Isto tako kreće iz Komiže nekih sat vremena prije polaska trajekta. Ostalih stanica osim ove dvije nema. Za obliazak glavnik atrakcija otoka trebat će vam auto, vaš ili iznajmljen, ili skuter. Postoje organizirane ture za obliazak koje su zgodne ako ostajete kratko pa onda u jedan dan obiđete više lokacija. Postojao je i taksi, nisam sigurna da li on još vozi. Postoji i taxi brod u uvali Milna kojim možete do nekih uvala i plaža na južnoj strani otoka.  

Mamma mia scene

Zadnje 2-3 godine Vis je pretrpan turistima u glavnoj sezoni upravo zbog snimanja ovog filma. Gdje je sve snimano? U centru Visa na trgu Karolina, najveći dio je sniman na plaži Barjoška do koje možete autom ili nekom organiziranom turom brodom. Scena u čamcu kad Donna predlaže Samu da ostane s njom na otoku snimana ja kod svjetionika Stupišće, s desne strane, prema Komiži , nalaze se te stijene- do njih se može brodom ili doplivati od Stupišća ako ste dobar plivač( mi smo tako išli). Scena gdje Apolonnia skače u more da dođe do svoje ljubavi Alexia snimana je na poluotoku Prirovo. Dio scena sniman je i na Biševu u Modroj špilji. Jedna scena snimana je i u Jastožeri- kad Alexio prepozna Sama i ostatak ekipe nakon 20 godina.

Gradovi

Grad Vis je veći, ima dužu rivu i samim time gužva navečer je nešto manja. Komiža je simpatičniji grad, ali manji, više je gužva, a budući je s južne strane tamo su noći puno toplije. U Visu se isplati otići na gradsku plažu Prirovo i tu prošetati oko crkvice na poluotoku. Obići arheološke iskopine, Arheološki muzej, tvrđavu Batariju, a u gradu je navečer i dobro kino na otvorenom. Filmovi nisu sinkronizirani, što je dobro za strane turiste. Svakako otići i prošetati skroz do Kuta, tu se nalazi šarmantan trg, a uske ulice oduzet će vam dah. Na putu svakako stati u Slastičarni PaTiOdoli- meni najbolji sladoled ikad, poput talijanskog, samo što je velika gužva navečer. U Kutu prošetati po uskim uličicama oko crkve sv. Vicka. 

Komiža je manji grad, ali izuzetno šarmanatan. Tu možete šetati od hotela Biševo , kraj kojeg se nalazi mala crkvica sv.Marije, do Rive Sv.Mikule, a nastavite i dalje Obalom Pape Aleksandra III. Ovdje možete ući u Kaštel  gdje je danas Ribarski muzej. I u Komiži ima kino, ali u njemu nikad nisam bila.

Gdje se kupati ( označeno na mapi brojevima)

1.     Uvala Parija ili Rogačić- ovdje se lagano dolazi autom, zadnji dio je makadam. Ovdje možete uživati i u šetnji do malog otočića koji je uskim kopnenim mostićem povezan s kopnom. Tu su i JNA tuneli do kojih možete doći šećući kopnom, ili uplivati u njih, kao mi. Ovdje uglavnom nema hlada.

2.     Barjoška- Mamma mia plaža. Odvajanje od glavne ceste je prije spuštanja u Komižu, kod crkvice sv.Mihovila, pratite putokaz za Oključnu, a onda umjesto za Oključnu vi nastavite lijevo. Ovdje ima nešto hlada, meni je ovo jedna od najlošijih plaža na Visu, more je dosta hladno, a i kamenje pomalo oštro.

3.     Rt Stupišće- ovo nije plaža nego rt sa svjetionikom. Tu je izbetoniran malen mol za pristajanje čamaca i tu se možete sunčati i skakati u more. Ulazak natrag nije najlakši, nije loše imati i cipele za vodu. Odavde možete ići do stijena desno, prema Komiži, doplivati do njih- to je jedna od scena  u Mamma mima filmu. Dolazak do Stupišća nije lagan- idete od Komiže cestom za Stupišće, a onda treba hodati po hrbtu prema svjetioniku kroz dosta gustu makiju pa je preporučljivo imati duge nogavice i tenisice zbog zmija kojih ovdje ima. 

4.     Ovim brojem sam označila stijene iz filma Mamma mia.

5.     Stupišće- odmah kod mjesta gdje parkirate auto vodi vas makadam kojim dolazite do bunkera i topovskih gnijezda iz doba JNA. Ovdje možete hodati tim podzemnim hodnicima, svjetlo je obavezno, ali pazite da se ne izgubite.  Ima nekoliko izlaza.

6.     Duboka- do ove uvale treba hodati 25-30 minuta. Parkirajte u Pošpilju i tu ćete vidjeti tablu Duboka. Ili pitajte mještane. Ovo je prelijepa uvala, ali nije plaža. Ulaz u more je skakanjem sa stijene, izlaz isto penjanje  po stijeni. Ako ste dobar plivač, možete isplivati i iz uvale lijevo, tu se popeti na stijene jer je pogled fenomenalan.

7.     Toleška- samo za jedriličare. Ovo je jedina uvala u kojoj nismo bili

8.     Stiniva- jedna od najljepših plaža sa stijenom koja ju sakriva. Doći možete kopnom, od parkinga za auto ima 15 min hoda dolje, strmo je, ali ništa pretjerano. Moja su se djeca bez problema spustili i dok su bili manji. Samo su tenisice obavezne( ja sam se spuštala u japankama, ali radi vaše sigurnosti ne bih preoporučila). Ujutro je u hladovini, sunce dođe oko 9 i ostane do 16 sati. Tad je najveća gužva jer dolazi dosta glisera s Hvara s turistima. Srećom gliseri ne mogu unutra. Na plaži je i kafić. Možete doći i kajakom iz Male Travne, išli smo i tako.

9.     Mala Travna- jedna od ljepših uvalica, oblutci na plaži. Nema hlada. Tu se nalazi poznati restoran kod Senka- kapacitet mu je jako ograničen pa se treba ranije rezervirati.

10. Srebrna- najveća i vjerojatno najpoznatija. Na plaži su obluci. Ima hlada. Bio je i kafić, kojeg zadnje 2022. godine nije bilo. Kad sunce zalazi, stvarno ima neobičan sjaj. Odšetati lijevo po stijenama do litica koje se obrušavaju u more. Desno se može do još jedne male uvalice po stijenama ili otplivati. Plaža ima dosta veliki parking koji je zasad besplatan. Kad s parkinga za Srebrnu produžite još cestom dođete do još jedne lijepe plaže- Tepluš. Boja mora ovdje je nestvarna. 

11. Zaglav ili Zoglav po viški. Pješčana plaža sa sitnim pjeskom, ima kafić i restoran, nema hlada. Parking je u Milni, do plaže se hoda 10ak minuta.

12. Zelena špilja na otočiću Ravnik. Do nje možete doći organiziranom turom gliserom iz uvale Milna ili možete iznajmiti kajak u uvali Tepluš i veslati. Najam kajaka na pola dana košta 150 kuna. Iz Tepluša je to najbliže. Nama je kajakom trebalo 20 minuta. Mi smo uzeli svoj kajak, pa možete i tako. Ulaznica u špilju plaća se 70 kuna po osobi. Špilja je posebna po tome što na vrhu ima kružni otvor kroz koji ulazi svjetlo što stvara lijepi snop u unutrašnjosti špilje. Najbolje je doći oko 11 sati ujutro.

13. Milna- pješčana plaža, sitni pijesak . Ne treba hodanje, autom se može skroz do nje. Nema hlada. Mogu se iznajmiti supovi, kajaci, suncobrani i ležaljke. Ovdje možete i ugovoriti i turu gliserom do neke od uvalica na jugu otoku npr. Stinive. Plaža je najljepša ujutro kad se mirno. Ako su valovi, izbjegavajte jer se pijesak uzmuti.

14. Do uvale Smokova išli smo tri puta. Prvi put krenuli smo svi troje oko 9 ujutro, u japankama i polugoli, kako se inače i ide na plažu. Na pola puta kćer je vidjela zmiju i tu je bio kraj našeg prvog pokušaja. Drugi put išli smo sami u sedam ujutro, pravilno oboružani- u tenisicama i dugim hlačama. Od mjesta gdje smo parkirali auto trebalo nam je još 15 minuta pješice. Ovaj put sve je trebalo biti idealno. Jedino što je puhao krivi vjetar (ne onaj koji je nama wind alarm dojavio) pa su u uvali bili veliki valovi. Treći put, opet u sedam ujutro smo krenuli, nije bilo ni vjetra ni valova, ali dok smo došli do dolje ni sunca. Do uvale se ide cestom koju ćete lako pronaći u google maps. Idite skroz do kraja makadamom do kud se može. Plaža je pješčana, totalna divljina, što znači da na njoj ima i smeća koje more izbaci- našli smo ovdje i jednu dječju sandalicu zakopanu u pijesak! Na ulazu u plažu nalazi se polje bijelih ljiljana. Totalno je to neobično vidjeti ih u tom pijesku. Plaža je lijepa, ovdje neće biti gužve, vrijedi ju doći pogledati ako ste avanturist jer do nje se ide kroz manji kanjon i nije preporučljivo u japankama. Baš da nas je silno oduševila i nije- možda bi bilo drukčije da je bilo sunca. Mene je više oduševilo svo to cvijeće

15. Stončica- plaža sa sitnim pijeskom, ima nešto hlada i kafić koji se otvara oko 10 ujutro. Plaža je najljepša ujutro, sunce popodne dosta brzo nestane, oko 17 sati. Otići prošetati i stazicom lijevo do svjetionika.

16. Titova špilja- očito nije plaža, ali kad sam već označila na karti evo nešto o njoj. Dolazi se autom, malo pred kraj treba hodati. Manja špilja, tu je navodno boravio Tito.

17. Grandovac- plaža blizu Kuta, dijela grada Visa. Šljunak, nešto oštriji. Ima nešto hlada i kafić. Do nje se lako dolazi autom.

18. Kamenica- plaža u blizini Komiže, dolazi se autom, treba hodati par minuta. Na plaži ima tuš i pitka voda, kafić, nešto hlada.

19. Pritiščina- do nje vodi makadam koji je na mjestima izrovan pa treba ići polako. Plaža nije velika, ali je jako lijepa i stijene koje ju okružuju su isto lijepe. Otići i do male Pritiščine- nalazi se s desne strane. Mi do nje plivamo, možete i vi ako dobro plivate jer ima dosta. Ili možete i kopnom pa ju vidjeti odozgor. 

Što još posjetiti?

1.     Hum vidikovac- doći na zalazak sunca ili po mraku promatrati zvijezde.

2.     Tvrđava St.George- tu je kafić, doći na zalazak sunca.

3.     Vinarije? U Pliskom polju ima Roki's iako ne mogu ništa o tome napisati jer mi nismo nikad u njoj bili. Znali smo kupovati  smokve, i vino i povrće od susjeda pa smo eto tako to propustili.

U Komiži ima i plaža kod hotela Biševo, mene nije baš oduševila. U samoj Komiži i Visu ima još manjih plažica, između kuća, tu se isto možete okupati. U gradu Visu je jako dobro opskrbljena knižnica, ljetna obiteljska članarina je 20 kn, ali opustiti se kad idete u knižnicu jer neki put se dogodi da se i ne otvori na vrijeme. Na Visu sve ide polako. U samom gradu Visu puno je koncerata, ljetno kino na otvorenom je odlično, ima predstava, tvrđava St George nudi tulume za one mlađe... Ili se samo provozati po sred otoka i upijati boje, mirise, krajolik.

Restorani su dosta skupi, iako mi najviše volimo sići ujutro u 7 na višku rivu i sa ribarskih brodica kupiti ribu ulovljenu to rano jutro. Od jeftinijih restorana preporuka za pizzeriju Dudo u Visu( imaju sve vrste hrane) i konobu Koluna u Komiži ( u visokoj sezoni potrebna rezervacija jer su gužve). Od skupljih restorana tu je Vatrica u Visu i Jastožera u Komiži. 

Biševo- mi smo išli i organiziranom cjelodnevnom turom i samo gliserom turu od 2 sata. Iako neki kažu da možeš sam redovnom linijom, to nije baš jednostavno organizirati. Linija ide ujutro rano, staje u uvali Porat, kako doći onda do Modre špilje ne znam. Nama je oba puta organizirano bilo savršeno. Pripremite se na veliku gužvu. Ja sam prvi put u ovoj špilji bila početkom lipnja 1998. i to je bilo fenomenalno iskustvo. Sad je malo gužva, ali se isplati zbog te boje. Uvala Porat je lijepa pješčana plaža, ima hlada i restoran. Na kraju se brodom obiđe i Medvjeđa špilja ako idete cijeli dan. 

Savjet za kraj!

Po dolasku trajektom budite na palubi do samog pristajanja jer uplovljavanje u grad Vis je nešto posebno.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

New York

Dubai savjeti

Najljepše planinarske staze Hrvatske