Cipar savjeti

Cipar mi nikad nije bio visoko na listi prioriteta za posjet, sve dok ryan nije počeo letjeti iz Zagreba tamo. Onda su se ukazale povratne karte za samo 25€ do tamo i odluka je vrlo brzo donesena- pet dana nakon kupovine karata odletjeli smo na Cipar. Ovo je bilo jedno brzinski, vikend putovanje, jer za više nisam imala vremena. Može li se vidjeti nešto na Cipru za dva puna dana tamo, ne računajući put? Itekako može. Da li su dva dana dovoljna za ovaj otok? Nikako! Ja već planiram naš sljedeći vikend break tamo. Možda u toplijem dijelu godine kad se tamo može okupati, iako ni sad temperature nisu bile toliko niske- preko dana smo hodali u kratkim rukavima i hlačama, na suncu je bilo i za sunčanje. Noći su ipak hladnije pa je potrebna i jakna. Cipar definitivno treba posjetiti jer ima kristalno čisto more, prelijepe plaže, povijesna nalazišta i začuđujuću prirodu, a ako volite grčku kuhinju, onda će ovo putovanje biti pun pogodak!
1. Do Pafosa smo letjeli iz Zagreba za 25€ povratna karta. Ruksak nam je bio dosta za 3 noći koliko smo ostali. 2. Auto smo rezervirali preko bookinga za 45€ tri dana, mini, automatski mjenjač. Ispostavilo se da je to auto od Budgeta, kod njih smo još uzeli najskuplje osiguranje od krađe i štete koje sve pokriva i depozit je 0- platili smo ga 50€. Kod Thasosa su mi to isto nudili za 130€. 3. Apartman za 3 osobe sam rezervirala preko bookinga- Abitare apartman, 40€ noć. Apartman je odlično opremljen, jedino što treći ležaj nije neki. Za dvije osobe je za svaku preporuku osobito zato jer smo imali i električni radijator za grijanje, što nam je navečer dobro došlo.
4. Hrana- jedan dan smo jeli u restoranu. Souvlaki je 10€. Porcija je obilna. Ostala jela su 12-15€. Riba oko 20€. Vecina restorana je zatvorena. Lidl je isto dobra opcija, cijene su kao kod nas. Imaju i gotova jela pa cete u njemu Pastisio- njihovu musaku, platiti 3-4€. Za to morate imati mikrovalnu ili pecnicu u apartmanu. 5. Na Cipru se vozi lijevom stranom, nije prestrašno, morate najviše paziti na kružnim tokovima jer idete suprotno. Najveći problem u vožnji su auti koji su parkirani u lijevoj traci na cesti pa ih onda morate stalno obilaziti. 6. Ponesite adaptere za struju, mi smo u apartmanu imali samo jednu utičnicu normalnu.
7. Aphfodite’s baths slobodno zaobiđite- trebat će vam sat vremena do tamo iz Pafosa, i još sat natrag, a nije nešto. Ukoliko ostajete kratko, ne ići ni u ludilu. 8. Avakas gorge- ukoliko je par dana prije vašeg dolaska padala kiša na Cipru, paziti kako ćete doći. Donja cesta je bila zatvorena, tada treba pješačiti oko 2.5 km do početka staze. Za samu stazu poželjne su planinarske tenisice ili bar tenisice s većim ripnama, ima na mjestima blata, prelazit ćete vodu preko kamenja i sklisko je. Do ovog klanca ima i gornja cesta od Pano Arodes, ali ju ne bih preporučila jer je dosta izrovana. Mi smo se spustili nekako dolje, natrag jedva izašli, rovali smo opako. Ne vjerujte u svemu guglu, niti očekivati da će biti negdje upozorenje da cesta nije prohodna. 9. Edro olupina je fora i svakako vidjeti. 10. Kraljevske grobnice u Pafosu su po zimi otvorene do 17h, iako sam mislila da to nije nešto, baš me oduševilo! Lokalitet je uz rub mora i izgleda fascinantno. Ulaznica je 2.5€ i može se platiti karticom. Računajte 1-1.5 sat za obilazak.
11. Kato Pafos isto obavezno, iako sam i za to mislila da nije nešto- iznenadilo me! Mozaici iz 2-3 stoljeća su lijepi, Dionizov hram isto. Zadnji ulaz je u 16:30,nas su upozorili da u 17 h moramo izaći pa smo jurili ko sumanuti, ali nije potrebno jer se izlazi kroz željezne, jednosmjerne rešetke pa možete ostati i malo duže. Ovo je jako lijepa lokacija za zalazak sunca pa možete i to probati. Cijena 4.5€, može karticom. 12. U jedan dan iz Pafosa možete obići Avakas klanac, Edro, Kraljevske grobnice i Kato Pafos. 13. Ukoliko se pitate isplati li se doći u Pafos i bez najma auta- da! Jedan dan imate što raditi u samom gradu. Možete uzeti i organizirani izlet do Avakasa jedan dan, voze vas džipom. Možete otići autobusom do Afroditine plaže i kamena. 14. Nama je bilo sunčano vrijeme, bez vjetra, i tada je i u siječnju za kratke rukave i hlače. Čim sunce zađe, ne samo da se treba obući u dugačko i jakna itekako dobro dođe. Razlike između dnevnih i noćnih temperatura su velike.
15. Cipar je u EU, što znači da u grčki dio ulazite s osobnom, normalno koristite mobilne podatke i eu karticu zdravstvrnog osiguranja( vadi se besplatno u hzzo u vašem gradu). Za ulazak u turski dio vam treba putovnica. 16. Na autocesti se vozi max 100 na sat i moja je preporuka da to poštujete jer smo i tamo vidjeli policiju koja mjeri brzinu radarom. Autocesta se ne plaća. 17. Odyssos taverna preko puta Nissi beach resorta je jedna od rijetkih otvorenih u Agia Napi, a za preporuku je. 18. Bili smo Zanogooly cave, Anargiroi church, Kamara tou Koraka- po meni to slobodno mozete preskociti, osobito ako ste kratko. Kamara je mostić koji je zbog odrona zatvoren, a s ceste nije neko oduševljenje. Crkva isto ništa posebno. Blue holes na Capo Greco isto, jedino ako tu dolazite kad se može kupati- ima ulaz na stijenama u more, jedino sto su valovi veci pa nije za svakog.
19. Sea caves kod Ayia Napa su meni top, obavezno posjetiti, iako idete na svoju odgovornost tu po rubu zbog mogućeg urušavanja. Do njih vodi makadam koji je bio nešto izrovan kad smo mi bili, ništa strašno- sve ovisi o tome koliko je kiše padalo. Na najisturenijem prozorčiću s lijeve strane možete se spustiti i dolje. Odmah par metara od njega, s lijeve strane, ide se po stijeni dolje. 20. Lover’s bridge Ayia Napa isto obavezno posjetiti. 21. Nissi beach je jako lijepa, spojena je malim pješčanim mostićem s otočićem. Tu je more kristalno čisto. Ukoliko idete u toplijem dijelu godine, birajte Ayiu Napu jer su mi se tu plaže najviše svidjele.
22. Larnaca- mi smo posjetili crkvu sv Lazara, ulaz je besplatan. Nedaleko od nje je parking koji smo platili 3€. U Larnaci smo još otišli do plaže i stare gradske utvrde. Slano jezero nismo stigli. U gradu su velike gužve pa očekujete kolone dok se vozite. 23. Aphrodite’s rock beach- mi smo bili za zalazak sunca i baš je lijepo. Do ovdje možete i redovnom busnom linijom iz Paphosa. 24. Ukoliko idete na Cipar u zimu, imat ćete problem s nalaženjem otvorenog restorana za jelo. Uglavnom su to restorani brze prehrane. Oni rijetki riblji ili tradicionalni su dosta skupi. Moj bi prijedlog bio da si nosite hranu za jesti preko dana, jer sunce zađe već u 5, a onda za večeru gledate kud ćete.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

New York

Dubai savjeti

Najljepše planinarske staze Hrvatske