Južni Jadran

Iako će vam svatko reći da se u ovu regiju dolazi na odmor i da na svakom otoku morate provesti barem tjedan dana, s čime se ja slažem u potpunosti, postoje putnici koji žele vidjeti cijelu Hrvatsku u kraćem periodu. Razumijem to jer i sama tako putujem širom svijeta i često za neku državu mogu odvojiti tjedan ili dva. Za takvu vrstu putnika složila sam ovaj vodič s top lokacijama u južnoj Dalmaciji.
1. Omiš- grad u kojem se rijeka Cetina ulijeva u more, a još je tu i planina čije se strme stijene doslovce obrušavaju u more. Ovo je idealno mjesto za aktivni odmor jer se možete penjati po lakšim stazama, težim, penjati se po stijenama, ići na rafting ili običnu vožnju rijekom… Moja je preporuka da se popnete na tvrđavu Fortica- staza nije teška, vodi dobrim dijelom kroz šumu, treba nekih sat vremena da se popnete do tvrđave. Ulaz u tvrđavu se plaća, 2022. je bio 4eura. Odavde se pruža nevjerojatan pogleda na grad, more i cijelu regiju. Ukoliko ste pustolovni, možete se do tvrđave popeti i feratom, ali za to treba posebna oprema- kacige i užad. Svakako odite autom i do kipa Mili Gojsalić, jer se odatle pruža isto tako lijep pogled na stijene i grad.
2. Biokovo- najlakši način za uživati na ovoj planini je da sjednete u auto i cestom se odvezete prvo do skywalka, a onda i do samog vrha sveti Jure. Cesta je otvorena otprilike od 1.4.-1.11. ali i to ovisi o vremenu, pa je uvijek dobro provjeriti na webu kad točno počinje s radom, zbog snijega. Cesta je izvan tog termina zatvorena. Ulaznice morate isto kupiti online i to pet dana prije željenog datuma. Odite na stranicu odmah ujutro, jer aute puštaju svakih sat vremena, ukupno 20 auta, što nije puno pa se ulaznice rasprodaju. Cesta koja vodi do gore je uska i zavojita, treba voziti jako oprezno. Više info na https://pp-biokovo.hr/hr/skywalk-biokovo. Često se ljudi i penju planinarskom stazom do vrha, ali ih onda iznenadi koliko je to teška staza. Ova staza je samo za iskusne planinare- treba oko 5 sati gore i isto toliko dolje. Ima puno sipara ( planinari će znati o čemu govorim) i izuzetno je strma pa je samo za iskusnije i fizički spremnije planinare. Obavezno je ponijeti bar 4 litre vode.
3. Korčula- stari kameni grad, opasan zidinama. Osobito su lijepa ulazna vrata i stepenište. Za obilazak odvojite barem 2 sata. Možete se popeti i na zvonik crkve svetog Marka za lijep pogled na sam grad. Lijepo je doći i na zalazak sunca. Ovdje možete posjetiti i rodnu kuću Marka Pola. Više info na https://www.visitkorcula.eu/cro/kulturna-bastina.html 4. Pupnatska luka je najljepša plaža na otoku Korčuli. Moj je prijedlog da dođete ujutro ranije zbog parkinga. Plaža ima oblutke, more je kristalno čisto, idealno za ronjenje. Ima nešto hlada, ne previše. 5. Žitna- druga najljepša plaža na otoku Korčuli. 6. Proizd – mali otok blizu Vela Luke na otoku Korčuli. Poznat po lijepim plažama, kristalno čistom tirkiznom moru. Nema velikih gužvi. Do njega vozi brodić. Više info na https://tzvelaluka.hr/hr/proizd 7. Žuljana- najljepša plaža na Pelješcu. Oblutci, dobra za ronjenje. Ima hlada. 8. Divna- druga najljepša plaža na Pelješcu.
9. Odisejeva špilja, Mljet. Do ove špilje se ide pješice iz mjesta Babino polje. Ima oko 20 minuta hoda, ali po otvorenoj makiji pa ponesite dosta vode. Na samom mjestu ima mali kafić s pićima. Da biste ušli u špilju, morate prvo skočiti u more sa stijene visine 4 metra, onda uplivati u špilju što nije teško. Prekrasne je ljubičasto-plave boje zbog algi koje ovdje žive u podmorju.
10. Nacionalni park Mljet- ovaj dio otoka je zaštićen i u njega možete samo s ulaznicom. Do parka vozi autobus, ali ne prečesto. Više info o tome na https://www.opcinamljet.com.hr/vozni-red-autobusa/ Ovdje se možete kupati u jezercu s bočatom vodom, tu se nalazi i otočić sa vrlo starim samostanom. To je specifičnost ovog otoka- jezero i otočić na njemu. Možete se voziti biciklom ili kajakom. 11. Saplunara- najljepša plaža na Mljetu. Pješčana, ima nešto hlada, ima ležaljke i suncobrane. Moj je savjet da se ovdje i smjestite ako posjećujete ovaj otok. Tu ćete naći trgovinu, jednu od rijetkih na otoku, i restoran. Koliko znam trgovine još postoje u Babinom polju i unutar nacionalnog parka. Mljet je otok divlje prirode na kojem je najmanje turista od cijelog Jadrana( jer smještaja nema puno), podmorje je bogato ribom kao nigdje drugdje na Jadranu.
12. Ston- najpoznatiji po svojim zidinama. Dužine 5.5. km, uz Kineski zid su najduže zidine na svijetu. Moj je prijedlog da kupite kombiniranu ulaznicu za zidine i tvrđavu. Ukoliko ćete proštetati samo po prvom dijelu zidina na ulazu u Stonu, onda računajte oko sat vremena. Možete otići zidinama skroz do Malog Stona, vratiti se pješice cestom. Tu računajte oko 2.5 sata. U Stonu su poznate i kamenice, obavezno probati kad ste ovdje. 13. Pelješki most- najveći graditeljski pothvat u Hrvatskoj zadnjih nekoliko desetljeća. Izuzetno je lijep, preko njega prelazite kad idete na Pelješac. Kad prođete most, na Pelješcu, odmah imate s lijeve strane vidikovac na kojem se možete i uslikati i bolje pogledati most. 14. Dubrovnik- o ovom gradu neću pisati ništa jer bi mi trebalo nekoliko stranica. Mislim da je ovdje minimalno vrijeme za obilazak dva dana, pod uvjetom da se ne kupate, iako je i to pomalo natrpano. Meni je ovdje najljepša crvka sv. Ignacija zbog trodimenzionalnih freski u unutrašnjosti. Zidine su isto obavezne za posjet, Franjevački samOrlandov kip i žičarom, ili autom na Srđ, za nevjerojatan pogled na grad. Za lijep pogled treba otići i na plažu Banje . Lokrum je lijep za kupanje, ako idete van sezone kupanja to možete i preskočiti. 15. Cavtat- lijep gradić, mirniji od Dubrovnika ako tražite manje gužve. Poznat to Meštrovićevom mauzoleju. Ukoliko imate vremena možete posjetiti iz Dubrovnika kao dnevni izlet. Inače ovo možete i preskočiti. Lin na mapu s lokacijama na: https://www.google.com/maps/@43.0121856,16.9959549,9z/data=!3m1!4b1!4m2!6m1!1s1VCKTvkwUz2s7Q7qh8qNCUUgLL_5fY4A?entry=ttu

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

New York

Barcelona

Mallorca