Vis

Zašto volim ovaj otok? Toliko je tu zapravo razloga. Nigdje drugdje nisam naišla na toliko raznolikih plaža na tako malom području. Možeš birati hoćeš pijesak, šljunak, oblutke, stijene. Otok ima i 2 prelijepa mediteranska grada, udaljena samo 10ak kilometara koji nude sve- kino, odličnu knjižnicu, restorane, kafiće, zabavu… Otok koji još uvijek ima dušu jer nije uništen ogromnim brojem hotela i apartmanskih naselja, a osjećaj je kao da je zastao pomalo u prošlosti. Nema ni previše turista u usporedbi s ostatkom obale. Otok je prepun vidikovaca, bogate povijesti te fine hrane i vina. Ja sam inače hiperaktivna osoba i radoholičar. Cijelu godinu radim posao za tri osobe i teško mi je stati. Sve dok ne dođem ovdje. Tako taj otok djeluje na ljude. Pomalo. Toliko se opustim da zaboravim na sve. U nastavku više o onome što otok nudi.
Na otoku su četiri pješčane plaže i ovdje ću malo više o njima. Ono što je zanimljivo je da je na svakoj boja pijeska drukčija. 1. Milna. Do nje se lako dolazi autom, asfaltiranom cestom, i hodanje nije potrebno. Plaža je najljepša ujutro, ali nema prirodnog hlada. Na njoj možete iznajmiti ležaljke, suncobrane, sup, kajak i gliser na par sati. More je kristalno čisto, tirkizne boje, i bistro i oko vas će tu plivati i ribe što je lijep doživljaj. Boja pijeska je sivkasto- bijela. Nedostatak- na obali je pješčani dio čist, ali šljunčani ima nešto smeća.
2. Stončica. Meni najljepše i nestvarne boje mora- od zelene u plićaku preko tirkizne do plave u dubljem. Do nje dolazite autom, asfaltiranom cestom, a onda ima još 5-6 minuta hoda po stazi koja nije strma. Na plaži ima jako malo prirodnog hlada, ali ima kafić gdje se možete osvježiti. Pijeska je na rubu uz more malo, dalje iza više, nekad se tu igrala i odbojka na pijesku. Boja pijeska je svijetlo smeđe- siva. Nedostatak- nema ga.
3. Zaglav ili po viški Zoglav. Parkirate kao da idete na plažu Milna i onda treba hodati po ravnoj stazi 15 minuta. Pijesak je svijetlo smeđe boje, i sama plaža je čista, kao i more. Na plaži možete iznajmiti ležaljke i suncobrane, jer je prirodnog hlada malo, a tu je i restoran koji se otvara u 12. Boja pijeska je svijetlo smeđa. Nedostatak- nema ga.
4. Smokova. Najteže dostupna plaža. Nakon vožnje asfaltiranom cestom, idete još 850 m makadamom, na mjestima izrovanim, ali lagano se može preko njega. Onda vas još čeka spust , ponegdje strm, od 15 minuta, a natrag i penjanje. Plaža ima smeđi pijesak poput saharskog, na njoj je jako puno pješčanih ljiljana. Prirodnog hlada je malo. Nedostatak- more je na plažu izbacilo dosta smeća, ali to je cijena divljine nažalost.
Pedeset nijansi plave na viški ili šljunčane plaže otoka Visa 1. Rogačić. Do nje se dolazi autom, asfaltiranom cestom i onda makadamom. More je nestvarne tirkizne boje , čisto, odlično je i za ronjenje. U blizini je pomorski tunel za brodove. Tu uglavnom bude do 20 ljudi. Nešto malo prirodnog hlada. Treba 10 minuta autom iz Visa. Nedostatak: nema ga. Nama je ovo jedna od omiljenih plaža.
2. Gradska plaža grada Visa- Prirovo. Do nje možete došetati ako ste u Visu ili se dovesti autom. Ima klupe, kafić, najam ležaljki, prirodni hlad( popodne više). Nedostatak: nešto nečistije more na tom glavnom dijelu, na molu ispred crkve odlično, kao i bočno ispred hotela. Uzmite ovo o čistoći s rezervom jer je meni otok Vis digao kriterije što se tiče čistoće mora pa bi nekome tko dolazi prvi put to moglo biti čudno.
3. Plaže u gradu Visu. Ima još nekoliko manjih šljunčanih sprudova gdje se može okupati. Iznenađujuće su čiste s obzirom na to da su unutar grada. Nemaju hlada. 4. Grandovac. Plaža nedaleko grada Visa. Na nju se može i pješice, iako nije baš blizu pa treba auto- treba vam 5 minuta iz grada. Ima hlada. More nestvarne boje. Tu još možete vidjeti morske zvjezdače na 2 m dubine. Nedostatak: često more zbog struja ovdje nanese prirodni otpad- poneki list, grančice, ali samo blizu obale. U dubljem je dobro.
5. Stenjalo. Dostupna samo morem. Najtoplije more na otoku. Nedostatak: Nema sidrenja pa možete samo kajakom ili manjim čamcem. Plaža je divljina- na njoj ima nešto smeća.
6. Tepluš. Nestvarne tirkizne boje. Ima hlada. Do nje se možere dovesti autom, treba 15 minuta iz Visa. Nedostatak: velike gužve. 7. Srebrna. Po mnogima najljepša plaža na Visu. Ujutro je nestvarno tirkizne boje mora. Ima dosta hlada, kafić, najam ležaljki. Kameni oblutci dosta veliki, to nigdje drugdje nisam vidjela. Ima i dio sa stijenama. Do nje dolazite autom, ima 15 min iz grada Visa. Nedostatak: gužva, jer je ovo najposjećenija plaža na otoku, ali i ovo uzmite s rezervom, pogotovo ako ljetujete i u drugim dijelovima naše obale.
8. Rude. Mala, uglavnom nema puno ljudi. Nema hlada. Dostupna autom. Nismo bili nekoliko godina pa ne mogu detaljnije. 9. Velika Travna. Dostupna prvo autom, onda još treba pješice 5-6 minuta. Ovdje uglavnom nema puno ljudi. Nismo bili već nekoliko godina pa ne mogu detaljnije. 10. Mala Travna. Dostupna autom. Nema hlada. Nestvarna boja mora. Meni jedna od omiljenih. Nema puno ljudi. Nedostatak: treba 20-25 minuta autom od grada Visa. Zadnji dio ceste je makadam, ali dobar.
11. Stiniva. Neobična plaža između dvije stijene koje izgledaju kao da ju grle. Zelena nestvarna boja mora. Nešto hladnije more. Hlada ima nešto, ovisno u kojem ste dijelu dana. Najbolje je osvijetljena oko podneva. Teže dostupna kopnom, obavezne tenisice jer se treba spustiti po strmini. Nekad je staza bila prilično dobra, sad je na mjestima malo izlizana. Mi smo ovaj put došli kajakom iz Male Travne-1200 m ima. Ovdje zna biti izletnika u gliserima, ali oni su parkirani ispred. Ima kafić na plaži. Nedostatak: teže dostupna.
12. Pritišćina. Prelijepa, isto meni omiljena, tirkizna. Ima nešto hlada. Ima 2 manje špilje, lijeva dostupna kroz mali prolaz pod morem, desna otvorena. Iz nje možete otplivati u malu Pritišćinu, treba 15 minuta, pod uvjetom da dobro plivate. Mala Pritišćina je još jedna potpuno neviđena plaža i totalno neobična. Od pola 11 je lijepo osvijetljena, ali tada tu dolaze izletnici gliserima. Bolje je doći ovdje popodne. Nedostatak: do Pritišćine ima 20-25 minuta vožnje autom. Dio je makadam. Zadnjih 200 m jako je izrovan pa tražite parking na cesti prije toga. Probajte doći do 11 jer poslije je puno auta, a parkinga nema puno.
13. Kamenica. Blizu Komiže. Nije najčišća, vjerojatno zbog tuša koji se nalazi na plaži i koji koriste kamperi koji su tu na divlje. Ima kafić i restoran. Navečer je tu DJ i zabava.Nedostatak: parkinga gotovo i nema. Nekada je bilo više, kraj Neptuna. Sad je on prodan i ograđen.
14. Komiške plaže. Unutar grada nalazi se par šljunčanih sprudova i ovdje je more isto dosta čisto. Ima hlada ujutro.
15. Gusarica. Plaža ispred hotela Biševo. Ima nešto malo hlada. Lijepo izgleda zbog stijene i crkve iza nje. Od parkinga treba hodati 5-6 minuta.
16. Barjaška. Mamma mia plaža jer je ovdje sniman film. Ima hlada. Kamenje na ulazu u more je malo nezgodno. Ima hladnih vrulja u moru. Meni nije top plaža, zato nismo bili već nekoliko godina. Nedostatak: zahtjeva dosta dugačku vožnju po makadamu koji nije najbolji. Voze gliseri taksiji iz Komiže. S te strane ima još nekoliko uvalica dostupnih taksi gliserom, nismo bili. 17. Oključna. Jedina plaža na sjevernoj strani otoka, iako gleda prema zapadu pa je zgodna zbog zalaska sunca. Davno smo bili. Nije top plaža. Komiža Red je da vam kažem nešto i o Komiži. Za razliku od Visa, manja je riva i sam grad je manji pa je dojam da je ovdje više ljudi. Komiža je definitivno mjesto za ljude koji vole šušur i izlaske jer je ovdje više mogućnosti za to. Mi u Komižu odemo bar jednom po danu, na kavu ili ručak, a često navečer. Sladoled u Komiži nekad je bio bolji nego u Visu, jer su imali pravi talijanski gelato, sad to više nije tako. U Komiži je isto tako uvijek toplije nego u Visu.
Prvu subotu u kolovozu održava se Komiška noć i nekoliko godina u tom terminu po rivi se nije moglo prolaziti od ljudi. Ove godine izuzetno malo posjetitelja. Komiža je specifična i po tome što ima ljepše plaže unutar grada i kuća od grada Visa. Ukoliko dolazite bez auta, onda je Komiža možda i bolji izbor. Iz grada možete taksijem na izlete do okolnih uvala i otoka Biševa. Komižu sam prvi put posjetila u lipnju 1998. i oduševila me već tada. Međutim, otkad dolazimo na redovito na ovaj otok, ljubav je dobio ipak Vis.
Vojni objekti na Visu Suprotno mišljenju većine, vojni objekti na Visu su lako dostupni ako imate svoj auto. U redu, i tura na kvadovima vjerojatno ima svoju draž, ali budući ja nisam ljubitelj prašine tog tipa, a i ne daje mi se 55€ koliko takva tura košta( pa to puta 4 za sve nas), mi ovakve stvari uvijek obilazimo sami. Ono što mene iznenađuje je da se to ne promovira više jer radi se o originalnim objektima, a ne turističkoj atrakciji kao što su to Chu Chi tuneli u Vijetnamu, iskopani samo za turiste. Puno je na Visu lokacija bunkera, kasarni ili topovskih gnijezda, ja ću s vama podijeliti dvije najveće. Prva se nalazi blizu grada Visa, uvala Parja i rt Rogačić. Cesta je prvo asfaltirana, a zadnjih 600 m otprilike je makadam koji nije loš, ali treba voziti polako. Naići ćete na jedno proširenje gdje su obično parkirani auti i vidjet ćete neke objekte. Tu se nalaze podzemni tuneli u koje možete bez problema ušetati i sa svjetlom iz mobitela i lako se snaći. Iz tunela ima nekoliko izlazaka i obiđite ih sve. Ovdje možete parkirati auto i nastaviti do pomorskog tunela za brodove pješice ili nastaviti autom skroz do njih, makadam je nešto lošiji, ali mi smo uspjeli autom. U tunel možete ušetati.
Druga lokacija je rt Stupišće koja je bliže Komiži. Kad siđete s glavne ceste vozite se makadamom koji nije loš sve dok ne dođete do tunela s lijeve strane. Kroz njega se možete provozati autom, okrenuti i vratiti natrag. Ili ga prehodati. Moj je savjet da tu parkirate auto jer ima 400 m makadama dalje koji nije najbolji. Kad dođete do kasarne koja je desno dolje, vidjet ćete da cesta ide lijevo gore i desno dolje- vi nastavite desnom i doći ćete do prvog topovskog gnijezda. Ima ih ukupno četiri. Možete ih obići kopnom, a onda ući u zadnjem u podzemni tunel, i obići ih pod zemljom ako želite. Za ovo je dobro imati lampu jer su ovi tuneli dublji i mračniji. Ukoliko ćete ići do kasarne dolje, pazite na zmije jer je makija dosta gusta. Posjetiti možete još i Titovu špilju, ja sam bila jednom i nije me nešto oduševila.
Vis Grad Vis meni je definitivno draži izbor od Komiže, iako se većina s time neće složiti. U Komiži je šušur i živost. Lijepo otići za jedno veče. Ne za svaki dan. Vis toga nema i ja sam sretna da je tako. Radije odmaram bez gužve. Dok se tamo sudaraš s ljudima na uskim ulicama, koje su neobično simpatične, u Visu neometano šećeš jer gužve nema. Vis je i veći grad i meni je njegova šetnica taman optimalne dužine. U Komiži tek kreneš i već si stigao. Komiža je nešto jeftinija što se tiče restorana i sladoleda, a kuglica je duplo veća od viške. Namjerno koristim riječ sladoled jer to je upravo to- fin je, ali to nije onaj talijanski gusti gelato kakav jedem u Visu. U Komiži sinoć vruće, sladoled mi kapa s korneta, puše vrući vjetar… Profinjenosti grada Visa teško je odoliti. Ja volim njegove ulice i uvijek nešto novo otkrijem na njima.
Za kraj viške priče malo vidikovaca. Komiža se lijepo vidi sa Huma, tu bude i jako lijep zalazak sunca, ali obucite se dobro. Vis se lijepo vidi s planinarskog doma. Ukoliko vam se ne ide tako daleko, na cesti za Milnu iz Visa, imate kad se popnete gore iz Visa vidikovac. Isto tako na cesti iz Visa za Komižu, kad se popnete idući od Visa isto ima vidikovac.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

New York

Barcelona

Dubai savjeti