Egipat savjeti




Praktični savjeti - Egipat

1. Egipat možete posjetiti preko agencije iz Zagreba, možete sami letjeti tamo i onda uzeti egipatske agencije (tako smo mi) ili sve odraditi samostalno. 

2. Nas je ovo putovanje u veljači 2022. došlo oko 5500 kuna po osobi( svi avioni, smještaj, svi izleti, taksi prijevoz, brod, hrana). 

3. Jeftine karte za Hurgadu ima Wizz iz Budimpešte, mogu se naći i iz Beograda s Air Cairo, zatim Korendon airlines iz Beča. Za Cairo možete letjeti direktno iz Budimpešte s Egypt airom. Može i iz Zagreba, ali je nama to ispalo dosta skupo. Unutrašnji let Cairo- Asuan uzeli smo s Nile air.  

4. Za turu po Gizi, Sakkari i Memphisu uzela sam turu preko Viatora. U cijenu od 15$ po osobi je bila uracunata i voda. To je cijena ako idu 4 osobe. Znači cijena ovisi o broju osoba. Vodič nam je bio Mustafa kojeg možete i direktno kontaktirati za ovu rutu i za Cairo. +20 115 722 4458 Mustafa odlučno govori engleski i odlično poznaje povijest. Puno nam je toga ispričao, a dovoljno je dobar u engleskom da je i šale zbijao s nama. Ture mozete privjeriti i na viatoru. 

5. Hoteli u Gizi, po riječima našeg vodiča nisu kvalitetni jer nude samo pogled. Mi smo imali problema s hotelom Comfort pyramids inn koji ima odlične recenzije na bookingu. Oni nisu imali sobu za nas  jer mi se čini da su je dali nekome drugom za veću cijenu. Mi smo završili u hotelu Pyramids Tower koji je uredan, ima lijep pogled na piramide s terase za doručak, iako nije blizu piramidama da možete do njih pješice. A i tamo smo imali problema s ugovaranjem cijene. 

6. Piramide u Gizi u našem slučaju bilo je bolje obići popodne- ujutro je bila izmaglica. Osim toga vidikovac sa kojeg se vide sve tri piramide i gdje se svi fotografiraju je tako položen da je tu bolje doći popodne zbog sunca. 

7. Deve možete iznajmiti odmah na ulazu u piramide, što se meni činilo predugo. Mi smo iznajmili na vidikovcu pola sata. Sat vremena je 350 egp funti, pola sata 200. To je cijena koju je propisala vlada i stoji tamo na ploči. Očekuje se da vodiču deve date sitnu napojnicu cca 15 egp(1$).

8. Ako dolazite popodne, pazite na radno vrijeme sfinge- mi smo došli taman kad je čuvar zatvorio u 16 h i jedva ušli. Nakon toga možete ostati još neko vrijeme unutra.

9. Egipatski muzej u Cairu možete obići sami, ali računajte da je samo dio s Tutankamonom označen na engleskom. Ostalo ćete teško znati što gledate. Nije loše ni muzej ostaviti za zadnji dan puta jer nam se često događalo kad smo na nekom lokalitetu u Gizi, Sakari ili Edfu da nam vodič kaže da je nešto odatle u muzeju. Bilo bi nam lakše s tim saznanjem vidjeti na što se usredotočiti u muzeju. Vodiča za muzej možete uzeti već gore spomenutog Mustafu ili ispred muzeja. 

10. Po Cairu se najbolje voziti uberom ako niste u stisci s vremenom. Inače će vam hotel naplatiti taksi do aerodroma dva ili tri puta više. 

11. Mi smo u Egipatskom muzeju uzeli Cairo pass. Treba vam fotka kao za pasoš i kopija putovnice. To se radi u posebnom uredu koji radi do 15 ili 16 h- nisam sigurna točno. Ponijeti i isic iskaznicu za djecu i studente jer svugdje pa i na ovaj pass imaju 50% popust. Iskaznicu mogu dobiti djeca od 12 g na više, mi smo uzeli u Nomago travel online. Pass vrijedi 5 dana i za većinu turista koji posjete muzej, Gizu, Citadelu, ulaze u piramide , Sakkaru, Memphis on se baš ne isplati jer košta 100$, a toliko ćete platiti i nabrojane ulaznice. Ali s njim dobijete onda 50 % popusta na Luxor pass koji se itekako isplati. Luxor premium pass omogućuje vam ulazak u sve grobnice u Luxoru, košta 200$, a s popustom 100. Ali ako obilazite 3 najljepše grobnice u Luxoru( Nefertari, Seti, Ramzes) i Luxor i Karnak, samo ćete za to platiti skoro 300 $. Luxor pass uzeli smo u Karnaku, radi se u posebnom uredu koji radi do 16h. 

12. Ukoliko idete na organiziranu turu provjerite hoćete li uopće imati vremena za te grobnice. Mi smo imali jedan cijeli dan za Zapadnu obalu gdje su grobnice. Drugi dan za Istočnu obalu. Ukoliko vam je to sve skupa u jednom danu, onda nećete stići obići te grobnice i ne kupujte pass. 

13. Na Istočnoj obali u Luxoru nalaze se Karnak i Luksorski hram. U Luksorski hram je najljepše doći pola sata prije zalaska sunca. Računajte da tad i je najveća gužva jer tada i svi putnici s krstarenja dolaze. Ako dođete ujutro, bit će gotovo prazan. Karnak možete obići i ujutro ako idete sami. Predlažem da za ovo odvojite jedan dan.

14. Zapadna obala je mjesto gdje su Dolina kraljeva i kraljica. Za to isto izdvojite cijeli dan ako idete sami. U dolini kraljeva dva najljepša groba su Setijev i Ramzes V. Za oba se plaća dodatna ulaznica. Ukoliko nemate novaca, uzmite samo redovnu kartu(240egp) i ulaz u Ramzes V( 100 egp). U osnovnu cijenu ulaznice uključena su tri groba , predlažem da to budu Tausert, Ramses I i III. Tutankamonova grobnica je jako mala, ali meni lijepo oslikana s babunima, što nijedna druga nema. Nju se isto dodatno plaća 300 egp. Sve te dodatne ulaznice morate kupiti odmah na ulazu jer poslije nemate gdje. A daleko je za vraćati se. Sve je ovo uključeno u premium pass. Do lokaliteta od ulaza vozi elektručni vlak za koji vožnju plaćate posebno 4 egp povratna karta. 

15. Ulaznica za dolinu kraljica je 100 egp. Mi smo ovdje posjetili grobnicu od Titi( skraćeno od Nefertiti), princ Amen Kopshef, Kha Em Wase sto je ukljuceno u cijenu. Sve tri su obložene staklenim pregradama da se zaštite. Jedino je Nefertari bez stakla, u nju ulazite s posebnom ulaznicom(1400 egp) i možete ostati 10 minuta( nas su pustili 15). Nefertari je uključena samo u premium luxor pass. Ukoliko to ne uzimate, moje je mišljenje da se u Dolinu kraljica možda i ne isplati ići jer ćete ljepše stvari vidjeti u Dolini kraljeva. 

16. Na Zapadnoj obali nalazi se još hram kraljice Hatšepsut. Svakako obići.

17. U Luxoru mogu preporučiti hotel Nefertiti. Blizu je Luksorskog hrama i tržnice, ima odličan doručak u cijeni sobe, jedan od najboljih restorana u gradu( i povoljan, tajin smo platili 90 egp-6$). Restoran je na vrhu na terasi s odličnim pogledom na Nil i hram. Kontakt mailom booking@nefertitihotel.com

18. Mi smo krstarenje Nilom uzeli preko Here Egypt tours, kontaktirala sam s njima putem maila info@hereegypttours.com. 4 dana krstarenja -3 noći s punim pansionom, 4 dana razgleda s vodičem u što je bio uključen Abu Simbel i balon u Luksoru, platili smo 320$. Ovo je bez ulaznica što je nama odgovaralo zbog uzimanja passova, a i zbog djece. Ukoliko imate jedno dijete do 12 g vjerojatno će dobiti velik popust i spavati s vama u kabini. Ako imate djecu kao mi od 14 i 20 g, oni se svugdje računaju kao odrasle osobe i nećete za njih dobiti popust. Iako oni imaju 50% popusta na sve ulaznice. Zato smo mi uzeli ovu turu bez ulaznica pa smo i tu dosta uštedjeli. Krstariti možete i iz Luksora, onda to traje 5 dana i vjerojatno je to ljepša i laganija varijanta. Ali i skuplja. Nama je odgovaralo da završimo u Luksoru jer smo odatle lakše došli do Hurgade. A i vrhunac svega sto smo vidjeli nam je bio u Luksoru pa mi je bilo logično da tu završimo. 

19. Od Luksora do Hurgade išli smo s go bus. Karta košta 10 $. Kupili sam online dva dana pred put na https://go-bus.com/?lang=en

20. U Hurgadi smo bili u Makadi bay zbog koralja. Mi smo bili u Labranda club Makadi resortu koji mogu preporučiti jer je čisto, hrana je odlična, plaža je idealna za klince zbog pijeska i samog mora. Koralj se ovdje nalazi nešto dalje od obale i ako ne plivate jako dobro, nećete moći sami tamo. Bolji je izbor za koralje bliže obali birati hotele s druge strane zaljeva kao Fort Arabesque. Ili uzeti Stella di mare beach resort koji ima dugačak mol s kojeg ulazite direktno u koralj. Ali njegova plaža nije baš za kupanje. 

21. Hrana- mi smo stvarno jeli sve. Salate, sokove i kolače na brodu i u resortu. U Cairu smo jeli u centru u Gad restaurant. I tu smo jeli pitu i nismo imali problema. U Luxoru u hotelu Nefertiti. Mislim da je najbitnije da dezinficirate ruke nakon što grabite hranu hvataljkama iza 100 drugih ljudi.

22. Nikako ne piti vodu iz pipe, samo flaširanu. U trgovini je boca od 1.5 l oko pola dolara. Na brodu je puno skuplje. Zato si možete kad stajete kupiti van broda. Nas je vodič uvijek po povratku s neke ture odveo na bankomat i u trgovinu. U kabini na brodu dobit cete svaki dan jednu bocu od 1.5 l besplatno. Besplatan je i caj i kava za rucak, popodnevni snack na brodu i veceru. Ostalo se placa. 

23. U Luxoru računajte da ćete za prelazak brodom preko rijeke platiti 150 funti( ili 100 ako se cjenkate). Taksi do Doline kraljeva je još 100 funti. Balon možete dobiti za 30-40$. Izlete mozete uzeti i direktno u hotelu jer je meni hotel  Nefertiti za obilazak dao duplo jeftinije nego agencija koju sam kontaktirala mailom. Za obilazak Doline kraljeva i kraljica vam vodič i ne treba jer se na ulazu u svaku grobnicu nalazi tabla s onim najbitnijim sto treba vidjeti. Iako vodic to ipak malo drukcije dovede u vezu i kaze vam vise. Dolina kraljeva otvara se vec u 6 ujutro i tada grobnice mozete obici bez guzvi. 

24. Kom Ombo svi s broda posjećuju u zalazak sunca, a Edfu na izlazak sunca. Tad je najveća guzva tamo. 

25. Sto se tice Abu Simbela ipak probajte izbjeci festival sunca koji je 2 puta godisnje. Istina je da je to poseban događaj i vrlo svečan, ali gužva je ogromna. Svi s broda ovdje su inace od 8-10, nakon toga guzve vise nema. 

26. Na brodu cete uz obicne rucnike dobiti i rucnike za bazen. Mi ovo nismo znali pa smo teglili rucnike za plazu od kuce. 

27. Za prijevoz od hotela u Makadi bay do aerodroma u Hurgadi koristili smo uber. Jedino morate paziti kad on stigne da na recepciji javite da je stigao vas vozac jer ga inace cuvar na ulazu u resort nece pustiti. 

28. Ukoliko idete samostalno, moj bi savjet bio puna dva dana Cairo. Asuan isto dva dana. Luksor tri dana. Meni je obilazak na nekim mjestima bio prebrz. Ali rekla sam si vec da cu jos jednom u Egipat bez vodica. 

29. Na vecini mjesta ulaznice se placaju gotovinom i to u egipatskim funtama. Cairo i Luxor pass plaća se u dolarima i to morate imati točno novca koliko treba jer vam nemaju što izvratiti. Novčanice moraju biti nove i besprekorne za te passove- nama su svaku pregledali. Napojnice mozete dati i u dolarima. Suvenire isto mozete kupiti u dolarima svugdje- od ulicnih prodavaca do trznica. Karticom smo placali u trgovini parfema i papirusa- to su one sluzbene kamo vas vode s turom. I na jednom mjestu u suku u Luksoru( trgovina kozom). Bolje je imati dolare jer oni to ne razlikuju i reci ce vam istu cijenu u dolarima i eurima. 

30. Kako izbjeći prodavače? Nemojte gledati u njih kad vam prilaze i samo nastavite hodati. Nama su najviše prilazili u Luksoru. Većina tih uličnih prodavača prodaje sitne suvenire za 5-6 kuna, tako da ako ste mislili kupovati, kupite od njih. Meni se neki put stvarno stisnuo zeludac kad sam vidjela kakva mi sve sirotinja prilazi. Djeca koju su nam prilazila nisu mi izgledala tako siromašno. 

31. Kad sletite u Cairo, prvo ce vas docekati kontrola covid potvrda. Za ulaz u Egipat vam treba i viza koja košta 25$. Mozete ju izvaditi online, gdje ce vas pitati o svemu do babe iz petog koljena. I mora se napraviti 7 dana prije. Stranica nije najbolja, ne prihvaca zarez ili razmak na nekim mjestima. I treba vam mail hotela. S druge strane, po slijetanju u Cairo, viza se kupuje na šalteru banke, bez ikakvih pitanja. Vizu policajac na kontroli nakon toga samo zalijepi u putovnicu i udari štabilj. Ako vas je vise, jedna osoba nek stane u red u banci za vizu, a druga odmah u red za granicni prijelaz, jer su blizu, da ne cekate duplo, ko mi.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

New York

Dubai savjeti

Najljepše planinarske staze Hrvatske