Rim savjeti



                 


 U Rimu sam dosad bila dva puta i obišla stvarno većinu što ovaj grad nudi. Ovaj put sam htjela vidjeti može li se ovaj grad doživjeti za 36 sati? Moj je odgovor da definitivno može! Naravno da bi bilo bolje da imate koji dan duže, ali svi znamo da neki put nema ili više vremena ili dovoljno novca za više. Ovo je jedan od rijetkih gradova gdje možete vidjeti i doživjeti puno i bez novca za skupe ulaznice jer Rim je poput muzeja na otvorenom! Crkve su besplatne, neki muzeji isto, na puno mjesta mogu se vidjeti ostaci nekadašnjeg Rima besplatno. Grad je najbolje upoznati pješice. 

  1. Karte za Rim platila sam 20€ s Ryanairom. 
  2. Od aerodroma Fiumicino do grada najjeftinije je doći autobusom terravisiona za 6€ jedan smjer, vozi se sat vremena. Ja sam odlučila da ćemo do grada ići Leonardo expressom koji košta 14€ i vozi 30 minuta, jer smo trebali sletjeti u 22, prvi bus išao je u 23 i u  ponoć bi bili na kolodvoru Termini. To se pokazalo kao dobra odluka jer je avion kasnio, trebalo nam je skoro sat vremena od slijetanja do izlaska s aerodroma( kontrola je bila baš spora) i teško bi stigli na taj bus u 23, a sljedeci je tek u 00:30. Ovako smo u 23:08 krenuli vlakom, u 23:39 bili na kolodvoru Termini i u našem hotelu za 5 minuta. 
  3.   Kartu za vlak kupujete na kolodvoru na automatu. Malo je sporiji. Možete ju kupiti i unaprijed na automatu, vrijedi za taj dan za kad je kupljena. Od trenutka poništavanja vrijedi sat vremena, iako smo mi ušli bez toga jer su rampe bile otvorene.
  4. Ja sam rezervirala Reali hotel Archimede, odmah kraj kolodvora. Ne mogu vjerovati kakav sam dobar hotel ulovila za samo 55€ noc za dvije osobe! Rezervaciju sam napravila preko lastminute.it Hotel je odmah kraj stanice Termini gdje vas ostavi vlak ili bus s aerodroma Fiumicino. Slike hotela na njihovoj stranici su realne. Ulica na koju gleda prozor je mirna i što se tiče prometa, a nema ni restorana ni buke tog tipa.
  5. Situacija oko ponoći na kolodvoru Termini? Nema prosjaka ni sumnjivih likova. Kad izađete s vlaka, idete odmah kroz kolodvor desno. Ako i ne uzmete naš hotel, u ovom kvartu ćete naći velik broj hotela i meni se ovaj kvart učinio pristojan. Možda je prehladno za beskućnike, ne znam.
  6. U Rimu je toliko crkvi da bi vam samo za njih trebalo mjesec dana da ih obiđete. Za početak, uz Baziliku svetog Petra u Vatikanu, obiđite i 3 velike  papinske crkve- Santa Maria Maggiore,  sveti Ivan Lateranski i sveti Petar izvan zidina( druga po redu iza sv Petra, tu su portreti svih dosadašnjih papa).
  7. Santa Maria Maggiore sadrži mozaik s najstarijim prikazom Gospe Snježne. Unutrašnjost je jako raskošna i tu možete provesti i 2 sata ukoliko imate vremena. Na trgu ispred nje su suveniri 1€, što je jeftinije neko u Vatikanu.Crkva Sveti Petar u okovima nije raskošna, ali ju obiđite zbog Michelangelovog remek djela Mojsije.
  8. Od ostalih crkvi, moja je preporuka Sveti Ignacije Lojola zbog freska nacrtanih na zidovima koje su tako naslikane da izgledaju trodimenzionalno( to nigdje drugdje u Rimu nisam vidjela) i Il Gesu, gdje obiđite fascinantne sobe svetog Ignacija i Pozzo koridor ( besplatne su, samo je radno vrijeme vrlo kratko).
  9. Coloseum- karte se mogu kupiti samo online, kao i za većinu drugih atrakcija. Možete probati doći prvu nedjelju u mjesecu i obići ga besplatno zajedno s Forum Romanum( tako smo mi jednom). A meni je iskreno dovoljno impresivno i diviti mu se izvana. Kraj njega se nalazi i Konstantinov slavoluk. 
  10. Forum Romanum isto nije nužno obići iznutra- sasvim se lijepo može vidjeti i izvana hodajući ulicom Via dei Fori Imperiali od koleseuma. Iz te ulice popnite se i po Via di San Pietro in Carcere za najbolji vidikovac na forum.
  11. U Muzeju Kapitolij ima originalni kip vučice koja hrani Romula i Rema. Kopiju možete vidjeti i na ćošku tog trga prema Via San Petro. 
  12. Na Kapitoliju( Piazza del Campidoglio) nalaze se 2 muzeja Palazzo Nuovo i Palazzo dei Conservatori u zgradama koje je osmislio Michelangelo. Ukoliko imate vremena obiđite. 
  13. Spomenik Vittoriano je isto besplatan, idete stepenicama prema gore, a za natrag morate proći kroz zgradu. U njoj iskoristite i besplatni toalet. 
  14. Partenon je meni ljepše doći vidjeti navečer ako ne idete unutra. Svjetla mu daju neku mističnost, a ljudi uopće nema pa ga imate samo za sebe. Unutrašnjost je impresivna , a kupola je za vrijeme gradnje prije skoro 2000 godina bila vrlo napredna. 
  15. Piazza Navona je isto po meni mjesto gdje treba doći i po danu i navečer zbog prelijepe boje vode u fontani 4 rijeke. Navečer uopće nema ljudi. Fontana 4 rijeke djelo je velikog Berninija i predstavlja najveće svjetske rijeke- Ganges, Nil, Dunav i Plata.
  16. Meni je odličan sladoled u Gelateria del Teatro, iako u Italiji sa sladoledom stvarno ne možete pogriješiti. Mali kornet( 2 okusa) je 3.5€, veći ( 3 okusa) je 4.5€. Malo je skuplji, ali vrijedi tih novaca. 
  17. Što se tiče jela, mi obično jedemo kad smo gladni pa gdje se zateknemo. Prošli put smo jeli nekoliko puta u restoranu nedaleko od Colloseuma- Taverna dei Quaranta. Nije skup, a fino je, imaju ručno rađenu tjesteninu.
  18. Prošećite uz Tiber po danu- možete izaći kod suda pa prošetati do tvrđave Saint Angelo. Tvrđava je lijepa i po danu i po noći. Most koji vodi do nje je isto obavezna stanica za posjet. Tvrđavu možete obići i unutra, painski apartmani su zanimljivi za vidjeti. 
  19. Bazilika sv Petra- mi smo došli u 15:15 i čekali pola sata na ulaz. Isti je red ako idete i na kupolu i samo u baziliku. Oko 17 kad smo izašli,  reda uopće nije bilo pa možete i tada probati. Imate još sat vremena za obilazak. Ovdje je obavezna Michelangelova Pieta, nalazi se s desne strane, odmah kad uđete i kip sv Petra, čiji su palac hodočasnici toliko izlizali da se do njega više ne može. Pogled s vrha je stvarno jedinstveno iskustvo i definitivno se isplati. Kad izađete iz bazilike, u kolonadi s desne strane je besplatni toalet. 
  20. Fontana do Trevi je uvijek puna ljudi- preko dana, navečer, iako iz  našeg iskustva, oko pola 9 navečer nije bilo toliko puno ljudi.
  21. Bocca dela Verita- prorez u stijeni koji je proslavio Gregory Peck u filmu Praznik u Rimu nalazi se u crkvi Santa Maria di Cosmedin. Obično bude poduži red za tu atrakciju da se ne iznenadite. Tu u blizini je i Circus maximus, krug po kojem su se utkrivali s kočijama u drevnom Rimu. Danas je prekriven travom. 
  22. Prijevoz u Rimu- jedna karta košta 1.5€ i vrijedi 100 minuta od trenutka poništavanja. Možete kupiti i dnevnu/ dvodnevnu/ trodnevnu/ tjednu kartu za 7/12.5/18/24€. Dosta toga možete i prehodati i po meni je to najbolji način za upoznati Rim. Postoji metro, ali ne vozi do svih lokacija u centru, za to će vam trebati autobus. Nije se teško snaći, u autobusu slušajte koja je sljedeća stanica jer ako nije gužva, ne staju na svima.
  23. U hotelu ćete na cijenu sobe platiti još i taksu 6€ po osobi po danu. Poslije sam vidjela da to ovisi o kategoriji smještaja i da se plaća 3-7€. 
  24. Vatikanski muzej ne radi nedjeljom, osim zadnje u mjesecu, kad su karte besplatne, ali morate uzeti vođenu turu koja se plaća pa vas dođe na isto. Tamo nema klime pa ako idete u ljeto, idite ujutro odmah na otvaranje. 
  25. Katakombe sam posjetila davno tako da vam za to ne mogu dati svježe informacije, ali definitivno se isplati obići ako imate nekoliko sati slobodno. 
  26. Scala Santa- mjesto isključivo za vjernike koji po ovim stepenicama idu na koljenima i na svakoj stepenici mole. Ovo nije turistička atrakcija.
  27. Piazza di Spagna, Španjolske stube isto preporučujem obići. Tu je obično puno ljudi, atmosfera je zanimljiva, a u kvartu se nalaze najskuplje trgovine u Rimu s dizajnerskim krpicama. 
  28. Za ljubitelje umjetnosti obavezna stanica je Galerija Borghese- tu su renek djela slikarstva i Berninijeve skulpture. Za ljubitelje Berninija obići i trg Piazza Minerva, tu je njegov kip slona iz kojeg izlazi obelisk.
  29. Voda u Rimu je pitka i ima na dosta mjesta česmi s pitkom vodom gdje si ju možete natočiti pa ponesite bočicu. To je valjda i razlog zašto voda u Rimu nije preskupa kao u nekim gradovima- pola litre je 1.5€.
  30. Rim još uvijek nije okićen za prvu nedjelju Adventa. Hoteli i neki restorani su ukrašeni lampicama , ali to je to. 
  31. U trgovini PAM local u centru nudi se kombo sendvič za 2€ plus piće besplatno. 
  32. Kava u Rimu- jednu cijenu, nižu plaćate ako stojite uz šank, a drugu, višu  ako želite sjesti za stol da vas posluže. Čaša vode ne ide standardno uz kavu, morate ju tražiti. Talijani za doručak jedu slatko i uglavnom ćete po hotelima to i dobiti za doručak. Ako vam to ne odgovara, uzmite sobu bez doručka pa pojedite proteinski doručak u nekom od restorana( 5-7€) ili kupiti u trgovini. 
  33. Koliko košta vikend u Rimu? 20€ avion, 12€ prijevoz od aerodrona, 2 noći u dobrom hotelu 55€. Hrana? E tu vas ostavljam da se sami inspirirate. Možete se najesti i za 20ak eura, ali i za daleko više. 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

New York

Dubai savjeti

Najljepše planinarske staze Hrvatske