Sicilija- savjeti

Kako najbolje opisati Siciliju? Mislim da naša riječ ljepota to ne opisuje dovoljno dobro, ali zato takijanska la bellezza itekako. Bellezza unica( jedinstvena ljepota), pura belleza( čista ljepota) i bellezza totale ( totalna ljepota)… vidite kako ta riječ bellezza to lijepo opisuje. Ovdje ćete vidjeti i doživjeti puno- antiku, barok i srednji vijek, male gradove zastale u prošlosti, zanimljivu prirodu, ali i vidjeti ogromne količine smeća na ulicama. Na to se jednostavno ne treba obazirati nego se koncentrirati na bogato povijesno naslijeđe, finu klopu i ljubazne donaćine. Sicilija je definitivno dragulj u kojem ćete uživati. 1. Na Siciliju se iz Zagreba ne može direktno, ali može iz Venecije ili Budimpešte. Karte iz Venecije znaju biti i po 20€ povratne- osim Catanie i Palerma nije loše gledati i mali aerodrom Comiso. 2. Parking na aerodromu u Veneciji uzeli smo San Marco parking na https://www.parkvia.com/hr-HR. Za 5 dana platili smo 25€. Kombijem su nas odvezli do aerodroma, za manje od 5 minuta. Parking ispred aerodroma bio je 60€ jer je ostao samo onaj bliži, skuplji, budući sam tražila par dana pred put. 3. Kad letite za Cataniu, birajte sjedalo s desne strane- pogled na Etnu je nenadmašan.
4. Auto smo uzeli u Sur price. Za 5 dana platili smo ga 16€, ali je zato osiguranje još 144€. Nismo htjeli riskirati ovdje, ovako nam je učešće u šteti 0€. Ukupno 160€ za 5 dana što je za Siciliju dobra cijena. Šalter Sur price nalazi se kad izađete iz aerodroma na desno, nekih 200 m . Puno osiguranje je obavezno jer ovdje nema auta koji nije ogreban. 5. Alcantara gorge je prirodni fenomen koji se sastoji od četvrtastih stupića stvrdnute lave kroz koje teče voda. Nešto jako fascinantno. Postoji nekoliko načina kako ovo možete posjetiti. Besplatno idete s lijeve strane rijeke, u kartama je to označeno kao Alcantara gorge free hike. Ovdje je nešto strmije, a ako se želite spustiti do plaže, dosta je strmo. S desne strane možete ići u privatni park- cijena je 7€, do plaže ide lift. Ili na javni park- cijena je 1.5€, ali ne možete do plaže. Mi smo išli na najskuplju varijantu i nije mi žao jer je pogled odličan, po mojoj procjeni i bolji nego s druge strane gdje je besplatno, ima i lijep botanički vrt. Po ljeti se ovdje možete i kupati i hodati kroz klanac po rijeci. 6. Obavezno odite i do Cascata Alcantara, nalazi se iza mjesta Francavilla, a prije Castiglionea. Tu je stari most, čim ga prođete desno dolje je parking i prilaz slapovima.
7. Ukoliko imate vremena možete posjetiti i Castiglione, simpa je mjesto iako dobrano napušteno. 8. U Francavilli je restoran Quatrofolie blue za preporuku. Tjestenine od 6-7€, tiramissu i ostali kolači 3€, čaša vina 1.5€. 9. Savoca je mjesto gdje je sniman dio prvog filma Kum- bar Vitelli je mjesto gdje je Al Pacino isprosio Appoloniu, tu možete nešto i popiti. Tu je i crkva njihova vjenčanja. Cesta do Savoce dosta vijuga, na mjestima je nešto uža, ako idete ljeti, da vas ne iznenadi, jer pretpostavljam da je tad dosta gužva. 10. Do Savoce i Alcantare možete i hop on hop off busom iz Taormine za 15€. Karte i stanice možete pogledati na https://www.etnatrasporti.it/. 11. Drugo mjesto snimanja Kuma je Forza d’Agro- tu je samo scena s crkvom.
12. Taormina- parkirati možete u podnožju u garaži i onda gore žičarom. Druga opcija je garaža na Porta Catania. Mi smo u veljači garažu od 17 navečer do drugi dan ujutro u 10 platili samo 3€. Valjda je to cijena van sezone. Inače je 1 sat 3€, ali 12 sati je 12€. 13. U Taormini posjetiti amfiteatar, pogled na Etnu iz njega je fascinantan, a onda se prošetajte po Corso Umberto sve do Porta Catania. 14. Cijene autocesta: Catania- Giardini Naxos 1.5€. Roccalumera- Taormina 1.2€. Taormina- Catania 1.5€. Catania- Sirakuza se ne plaća. 15. Grčki amfiteatar u Taormini u zimskom periodu radi od 9-16:30. Ulaznica je 10€. Pogled na Etnu s njega nemadmašan. U restoranu na vidikovcu s pogledom na Isola Bella canoli su samo 3€. 16. Isole dei Ciclopi nalaze se u Aci Trezzi - radi se o šiljastim vulkanskim stijenama koje strše iz mora- neobične su i svakako vrijedne posjeta.
17. Catania- dovoljno je pola dana. Mi smo prošetali po Piazza del Duomo, ušli u katedralu, tu je i fontana sa slonićem, onda prošli do tržnice La pescheria, jeli u baru Scirocco, pa do dvorca Ursino, onda gore prema Piazza Universita i Giardini Bellini. Za sve ovo trebalo nam je manje od 3 sata. Parkirali smo u Via Dusmet , blizu tržnice, nije se plaćalo. 18. Scirocco bar nalazi se odmah nasuprot riblje tržnice i povoljan je- salata od hobotnice 6€( ali baš skoro sama hobotnica), arancineti( pržene loptice od riže, sipe, ribe i hobotnice) 4 komada 4€, pržena sitna riba, lignje, račići 8€( dosta velika porcija). 19. Što se tiče smještaja , ne mogu ni jedan preporučiti. Uzimala sam najjeftinije, preko agode, lastminute.it i bookinga. U Taormini smo imali mini sobu, na odličnoj lokaciji, napisano je da ima mogućnost korištenja kuhinje, ali u njoj nije bilo ni tanjura niti ičeg drugog. Smještaj u Cataniji je bio na odličnoj lokaciji, ali loš krevet i izolacija od drugih soba. Smještaj u Ragusi jedino bio ok. Jedino preporuka za hotel Como u Sirakuzi.
20. Vožnja autom van gradova je u redu. Za Cataniu trebate imate oči širom otvorene i voziti oprezno. Najveći problem su vespe koje izviru odsvuda i pretiču s nutarnje strane. U Ragusi su problem i uske i strme ulice, osobito jer se parkira na ulici pa na mjestima stvarno treba biti majstor da prođeš. 21. Caltagirone je mjesto gdje se nalaze čuvene stepenice Santa Maria, ukrašene su keramikom jer je grad poznat po keramici. Ovdje se još može posjetiti i muzej keramike, ako ste ljubitelj. Mi smo parkirali u Viale Regina Elena i onda išli pješice, za obilazak stepenica nam je trebalo oko sat vremena. 22. Parking sada u veljači nije problem naći. Parkira se na ulici i u puno mjesta se ne plaća. Tamo gdje se plaća može se platiti preko aplikacije easy parking na mobitelu. Ona je zgodna jer ako uzmete 3 sata parking, a vratite se za 2 sata, možete zaustaviti parking i platiti samo 2 sata. Mi na njoj imamo revolut karticu.
23. Ragusa Ibla je obavezna za posjetu! Mi smo parkirali ispod grada na parkingu, onda se ide po stepenicama gore, ili možete i cestom pješice, ali je duže. Autom u samo mjesto mogu stanovnici, ostalima je promet zabranjen. Ovdje obavezno posjetiti Duomo do San Giorgo, vrt Giardini Ibleo i Portale di San Giorgo. Duomo se zatvara u 12:30 i ponovno otvara u 16:30. Za obilazak svega ovdje računajte bar 3 sata. 24. Za lijep pogled na Ragusu Iblu odite do crkve Santa Lucia u via Santa Lucia u Ragusi. 25. Sve crkve na Siciliji se zatvaraju u 12:30 i opet otvaraju u 16 ili 16:30. Restorani rade do 15h i onda se opet otvaraju u 17:30 ili kasnije. 26. Ragusa ima jako lijepu katedralu San Giovanni Batista i obavezno ju posjetite.
27. Castelo di Donafugata nalazi se pola sata od Raguse i lijep je za posjetu. Ulaznica za dvorac i vrt je 6€. Za dvorac ce vam trebati sat vremena. U vrtu ima zgodan labirint za koji pise da treba pola sata. Mi to nismo stigli. 28. Krajem veljače je dnevna temperatura bila skoro 20 stupnjeva, što je bilo i za kratke rukave. Čim sunce počne padati, oko 16 h, zahladi i treba duge rukave, a navečer je za jaknu. Nijedan smještaj nije imao grijanje, grijali smo se s klimom, ali poželjno je da poneste nešto toplije za noćenje u apartmanima. 29. U Modici se odvezite do Duomo di San Giorgio, tamo možete i parkirati. Nakon obilaska crkve i penjanja na njen toranj za 2€, spustite se u donji grad, zgodno je još vidjeti San Pietro crkvu, u kojoj je čuveni prozor iz 14. st, chiese del Carmine. Ovdje se radi jedinstvena čokolada bez šećera i kakao maslaca pa i to isprobajte. 30. Pisala sam to već u objavi o Rimu, ali ću ponoviti. Ako pijete espresso na šanku, cijena je uglavnom 1€. Ako sjedite za stolom, cijena je veća.
31. Noto je grad koji obavezno morate posjetiti! Isto je pod zaštitom Unesca, centar je lijepo očuvan. Mi smo obišli katedralu. Onda smo uzeli kombiniranu kartu za 7€ za Palazo Ducezio, Palazo Nicolaci i Teatro Tina di Lorenzo. 32. Cava grande di Cassibile je klanac, od bijelih stijena koje ovdje stvaraju stepenice i zelenih slapova. Isplati se vidjeti, ali nije za ljude bez dobre kondicije. Visinska razlika je 260m, nama je za dolje i natrag trebalo sat i pol. Staza je široka, uklesane su stepenice, ali je strma. Na mjestima je sklisko, ali najgore je kad se spustite skroz dolje- tu treba oprez. 33. Nama su svi ljudi s kojima smo kontaktirali bili ljubazni- od konobara u restoranima, trgovaca, radnika po crkvama i muzejima, do iznajmljivača apartmana. I svi su se trudili bar malo govoriti na engleskom iako ga ne znaju. Možda je moja sreća što ja uglavnom razumijem talijanski iako ga ne govorim. Možda je samo stvar osmijeha i pozitivne energije s kojom pristupamo ljudima.
34. Za obilazak Ortigie, poluotoka u gradu Sirakuzi, bit će vam dovoljno sat i pol. Tu treba otići na Piazzu del Duomo, zatom Dijaninu fontanu, Apolonov hram i dvorac Maniace. Ukoliko ćete ulaziti u dvorac onda još pola sata više. Moguće je u ljeti sve ljepše i drukčije, mene sad u veljači nije nešto oduševilo. Ovdje još, malo izvan centra, obići grčki amfiteatar i špilju Dionizovo uho. 35. Obavezna je posjeta i Etni, idete autom na Rifugio Sapienza na 1900m visine. Tu možete parkirati i prošetati po manjim kraterima. Odatle ide i žičara na 2500 m i košta 30€. Tu možete prošetati sami. Ako želite na visinu od 2900 m, onda možete službenim džipom parka za 68€. Za turu skroz do vrha morate rezervirati preko agencije. U veljači je na Rifugio Sapienza bilo metar snijega. Od 1.11.-1.4. Obavezne su zimske gume za doći ovdje. To će vas i pitati u rent a car kući. 36. Što posjetiti u Palermo- Palazzo dei Normani, capella Palatina, katedralu, kazalište, tržnicu Vucciria i Monreale.
37. Top lokacije na Siciliji su: Palermo i Monreale, Agrigento, Ragusa, Noto, Piazza Armerina, Etna i Taormina i Alcantara. Za to će vam bar trebati 5-6 dana. Ukoliko imate više dana, dodati Segestu i Selinute, Sirakuzu i Modicu. Catania je ok za posjetiti ako imate dovoljno vremena, ali nije top lokacija.
38. I za kraj- kako rasporediti vrijeme na Siciliji? Ako idete svojim autom, Palermo i Monreale se mogu u jedan dan, ali od jutra do mraka, bolje je uzeti 2 dana. Jedan dan Segesta, Selinute i put do Agrigenta. Jedan dan Agrigento, turske stepenice i put u Ragusu, i Caltagirone ako stignete. Jedan dan puni Ragusa i Donafugata. Modica i Noto i Siracuza jedan dan. Taormina, Alcantara i Etna jedan dan. Catania pola dana uvrh glave, moze se i preskočiti. Cefalu ako se morate vratiti opet u Palermo pa onda obići i Piazzu Armerinu.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

New York

Dubai savjeti

Najljepše planinarske staze Hrvatske