Sjeverni Jadran

Sjeverni Jadran 1. Rijeka je velik grad koji se ne može pohvaliti lijepim plažama. Neki putnici ju uzimaju kao bazu za istraživanje Istre, ali ja to ne bih preporučila jer nije baš tako blizu kao što se po mapi može činiti. Najpoznatija je po velikom karnevalu u veljači, tako da ako dolazite u to vrijeme, onda preporuka za smještaj ovdje. 2. Risnjak- nacionalni park u kojem možete posjetiti izvor rijeke Kupe, za što će vam trebati oko 30 minuta u jednom smjeru. Druga staza koju ovdje preporučam za one koji žele planinariti je Risnjak. Do Schlosserove kolibe ima oko sat i pol najkraćom stazom iz Vilja, koja većim dijelom idem kroz šumu. Do ovdje možete doći svojim autom. Od kolibe dalje vodi strm uspon po stijeni do vrha, nije za one koji se boje viisne. 3. Krk- grad na istoimenom otoku. Ima lijepu staru jezgru.
4. Vrženica- kanjon neobične ljepote, ali nije za osobe bez kondicije. Treba oko 4-5 sat da se ishoda, ima dosta formacija stijena, za osobe koje imaju problema s koljenima ovo nije preporučljivo. Ovo je za hodanje kad ste ovdje u proljeće ili jesen, u ljeto ne bih preporučila jer je prevruće. Staza kreće iz kampa Bunculuka u Baškoj. Iz Baške ide još jedna staza Mjesečev plato, koja je daleko lakša, traje oko sat vremena, a s nje se pružaju lijepi vidici. Ona većim dijelom ide kroz šumu pa se može i u toplijem dijelu godine. 5. Baška ima jako lijepu plažu s čisitim morem. 6. Vrbnik- meni jako lijep grad, najljepši na otoku Krku. Ima klasičnu arhitekturu starog obalnog grada, s uskim kamenim kućicama. Tu se nalazi i najuža ulica na svijetu Klančić. Ovdje probati vino Vrbnička žlahtina.
7. i 8. nalaze se na otoku Cresu. Budući sam davno bila ovdje, nemam fotografije ovih mjesta. 9. Pag grad na istoimenom otoku. Obići ako se nalazite na ovom otoku na ljetovanju, inače se može i zaobići. Poznat po čipki koju žene ovdje još uvijek vezu i siru. 10. Lun je mjesto gdje se nalaze jako stare masline, do 1500 godina stare. Masline su neobične i po tome što kora njihovih stabala podsjeća na različite oblike. 11. i 12. Lučica i Beritnica su plaže koje se nalaze jedna blizu druge. Nema nijedna hlada. Do Beritnice se ide stazom po kršu, oko pola sata hoda ima, kreće se od Lučice. Ili se može doći brodom. Neobična je zbog formacije stijena i vrijedi je posjetiti i kad nije sezona kupanja. Dio je Life on Mars trekking rute. 13. Zavratnica- fjord neobične ljepote. Do njega možete s donje strane, stazom iz Jablanca, treba oko 15 minuta hodanja. Tu se možete i okupati, more je nešto hladnije zbog hladnih izvora. Tu se nalazi potopljeni brod na 1 metar dubine, na kojem možete roniti s običnom maskom, pazite da se ne ogrebete. Možete autom doći odozgora, označeno je u google kao vidikovac.
14. Premužićeva staza je jedna od najljepših planinarskih staza u Hrvatskoj. Nije teška, jedino što se hoda po stijeni po suncu pa nije za ljeto Treba oko 2 sata u jednom smjeru, ali je pogled s je nevjerojatan. Kad dođete do Rossijevog skloništa, tu se odmorite, a onda krenite dalje stazom još oko 20 minuta da vidite formacije stijena. Nakon toga se vratiite do skloništa i natrag. 15. Zavižan možete lako posjetiti autom. Tu se nalazi planinarski dom, nije nužno da uopće planinarite ako ne želite. Možete posjetiti botanički vrt Visibaba. Za one koji planinare lijepa je staza Premužićeva i uspon na vrh Veliki Zavižan, koji je nešto strmiji pa treba imati kondicije za njega. Pogled na more i otoke s njega je veličanstven. 16. Starigrad Paklenica je mjesto na obali gdje se možete smjestiti ako želite planinariti u nacionalnom parku Paklenica. Glavna staza do planinarskog doma vodi kroz kanjon Velike Paklenice, treba oko 2 sata hoda i nije pretjerano zahtjevna, ali ponesite dosta vode jer je na njoj jao vruće. Za one koji žele više planinariti, ovdje ima još nekoliko lijepih staza.
17. Plitvička jezera- ući ujutro na ulaz 1, spustiti se do Velikog slapa. Onda stazom dalje prema velikoj livadi. Od tamo ići brodom preko Velikog jezera, preći na drugi brod na stazu do gornjih jezera. Od gornjih jezera se vratiti električnim vlakom do ulaza 1. Za sve ovo će vam trebati oko 6-7 sati s pauzama i za divljenje svemu oko vas. Može i brže, ako samo hodate. 18. Tulove grede- izuzetno lijepa, ali i teška planinarska staza. Nije nužno da idete na nju da biste uživali u ljepoti ovog mjesta. Možete se povesti autom po cesti koja se zove Majstorska cesta, dolazite u podnožje ovih stijena. Možete planinariti samo početni dio po stijenama, a kad krene uspon za vrh to preskočiti. 19. Zadar- izuzetno lijep grad sa starim kamenim ulicama, lijepom crkve sv. Stošije, trgom Forum i starim zidinama koje omeđuju staru gradsku jezgru. Otići do Morskih orgulja koje stvaraju lijepu muziku, navečer i do Pozdrava suncu. 20. Pariževačka glavica je vidikovac na kanjon rijeke Zrmanje do kojeg se lako dolazi autom. Od glavne ceste se treba odvojiti makadamom koji pred kraj može biti malo izrovan. Na Zrmanju se može ići iz Obrovca, spustiti se kajakom, što je jako lijepo iskustvo. Ima jedan veći slap po kojem se možete spustiti kajakom ili hodati sa strane ako to ne želite. Link na mapu s lokacijama: https://www.google.com/maps/@44.7678119,14.3420061,9z/data=!3m1!4b1!4m2!6m1!1s18sDh8L16P06HA-j70OjRWV_BnlXw5b0?entry=ttu

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

New York

Barcelona

Mallorca